spiritueel ontwaken

Spiritueel ontwaken

Het is een term die erg trendy is geworden als je het mij vraagt: spiritueel ontwaken. In mijn ogen is het niet iets nieuws. Vroeger werden sommige mensen zich ook ‘ineens’ bewust dat er meer was dan alleen wat men kan zien en fysiek kan voelen. Denk maar eens aan al die boeken over bijna dood ervaringen, mensen die Jezus hebben gezien, etc. We hebben nu alleen een term bedacht voor deze vrij directe en snelle bewustwordingen.

Wat houdt spiritueel ontwaken in?

Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden is het misschien handig om eens te bespreken wat spiritualiteit eigenlijk is. Mijn tekenleraar zei: “spiritualiteit is de wereld achter deze wereld. De wereld achter de zichtbare wereld.” Alles wat we niet kunnen zien en niet met onze tast kunnen voelen. Dus de sfeer die we ergens voelen. Intuïtie wat we kunnen opmerken. Wat we kunnen zien met onze geestesoog. Of wat we doorkrijgen in visioenen, dagdromen, en andere beelden. 

Hier ligt voor mij dan ook de betekenis van spiritueel ontwaken. Wanneer wij niet spiritueel ontwaakt zijn geloven we alleen in wat we kunnen zien en aanraken. Alles moet bewezen zijn en anders bestaat het niet. Wanneer je spiritueel ontwaakt wordt je ineens bewust dat er toch veel meer is als alleen zicht en tast. Dat er een hele wereld ligt achter bewezen theorieën die vroeger ook slechts speculaties waren.

Hoe weet je dat je aan het ontwaken bent?

Veel mensen die spiritueel ontwaken maken zo’n grote verandering mee. Het is net alsof ze zijn ontwaakt uit een droom. Alsof het leven ineens heel anders eruitziet en ook beleefd wordt. Daarom heet het een ontwaken. Maar het is meer een gevoel, intuïtie, weten en bewustzijn. Het is niet iets wat je kunt laten zien aan anderen. Daarom voelt het soms ook erg alleen en/of eenzaam aan.

Maar eenzaamheid is niet per se een slecht iets. Wanneer we een grote verandering doormaken, is het soms belangrijk juist op jezelf te zijn. Al voelt het niet zo op het moment zelf. En zou je graag ondersteuning willen van anderen. Het kan echt een geschenk in cognito zijn. Omdat je minder beïnvloed wordt bijvoorbeeld. Of omdat je gewoon al gauw moe bent van de grote verandering. Zoals een rups die in een vlinder verandert alleen is tijdens de grootste transitie ooit. Zo zijn wij ook alleen. Misschien kun je juist op dit moment de ondersteuning vinden bij jezelf en bij je gidsen. (En anders kun je altijd nog een spiritueel coach zoeken natuurlijk.)

Spiritueel ontwaken symptomen:

spiritueel ontwaken symptomen
 • De wereld lijkt ineens heel anders. Alsof je al die tijd hebt geslapen.
 • Je hebt het gevoel een oud leven te hebben als rationeel persoon en een nieuw leven als spiritueel ontwaakt persoon.
 • Veel van je oude vrienden en kennissen lijken ineens geen diepgang meer te hebben. Vooral als het rationele mensen zijn.
 • Sommige mensen hebben daarom ook het gevoel ineens alleen te staan.

Spiritueel ontwaken en lichamelijke klachten:

 • Men kan vermoeidheid ervaren. Je leert in korte tijd heel veel over het leven.
 • Ook kan je slecht slapen. Omdat je ineens allerlei theorieën weet en kent. Je kunt ineens situaties van vroeger beter begrijpen. Of waarom iets op je pad was gekomen. Maar je kunt ook gaan piekeren over hoe het kan dat je dit nooit eerder hebt geweten. Of waarom dit niet op school geleerd wordt. 
 • Sommige mensen ervaren ook angst. Het leven en de kijk op het leven verandert zo snel en heftig. Dat er een angst ontstaat voor welke kennis er allemaal nog niet gevallen is.
 • Hoofdpijn hoor je ook nog wel eens, net als oorsuizen. Vaak is dit omdat je erg druk bent in je hoofd. De kleine chakra’s bij de oren kunnen net als het derde oog enorm aan het ontwikkelen zijn. Maar als het aanhoud, raadpleeg altijd de huisarts.

Wat helpt bij spiritueel ontwaken?

Wat ik bij veel mensen merk die spiritueel ontwaken is dat ze boeken lezen, forums af gaan, groepen bezoeken, et cetera. Daar is absoluut niets mis mee. Sterker nog, ik denk dat het een hele goede tip is. Om je visie en perspectief te verruimen. Maar waar ik je voor zou willen waken is voor guru’s. Voor mensen die denken dat ze alles weten. Daarom geven zij ook altijd door dat het leven op hun manier werkt en niet anders. Je sluit dan je gedachten af voor wat er misschien nog meer mogelijk is. En ook voor mogelijkheden die wellicht veel beter passen bij jou.

Ik denk dat het ook helpt als je niet alles wil gaan leren wat er bestaat in de spirituele wereld. Want je bent een mens, en je hebt op dit moment maar 1 leven te leiden. Dat betekent dat je ook beperkt bent in tijd. Jouw ziel niet, maar jouw ‘mens zijn’ wel. Focus dus vooral op de punten die jou écht aanspreken.

Misschien is dat paranormale vermogens zoals mediumschap en communiceren met dieren. Of misschien wel hoe chakra’s en aura’s werken. Om maar een paar ideeën van de honderden te noemen.

Tips:

 • Zoek zoveel mogelijk de natuur op. Aarden, rust en ruimte helpen je om de puzzelstukjes te laten vallen. Maar ook om even rust te ervaren nadat je hoofd zo vol zit met nieuwe inzichten.
 • Doe ook een hobby die ontspannend is zoals lezen of tekenen. Maar probeer er dan ook voor te zorgen dat het niet direct iets moet betekenen. Dat je ook eens iets leest wat niet meteen educatief of informatief is.
 • Yoga is een hele mooie manier om wat meer uit je hoofd te komen en in je lijf. Vooral bij spanningshoofdpijnen vaak een fijne manier om te ontspannen.
 • Ademhalingsoefeningen die je vaak ook krijgt bij yoga, helpen je om meer ruimte voor jezelf te creëren. Meer ademruimte is meer je eigen energetische ruimte innemen.
Wat is een spirituele levensstijl?

Je kunt jouw eigen spirituele levensstijl creëren. En die levensstijl mag veranderen. Je hoeft niet eerst 100 boeken te hebben gelezen en 50 cursussen te hebben gevolgd. Om vervolgens een spirituele levensstijl erop na te houden. Je mag gewoon jouw spiritualiteit op het niveau dat het nu is met je meenemen in je dagelijks leven. 

Stel je bent er net achter gekomen dat alles een reden heeft. Dan neem je dit rustig aan mee in jouw dagelijks leven. Je ziet dit inzicht terug bij je collega’s, dat zij op een bepaalde manier op jouw reageren met een reden. Omdat het reflecteert hoe jij op dat moment in het leven staat. Thuis kom je erachter dat je iets in je verleden hebt meegemaakt omdat je het ook toeliet. Zo groei je elke keer een beetje meer. Je hoeft niet meteen ook te duiken in hoe de hele wereld een reflectie is van jezelf. Dat kan later ook.

Een spirituele levensstijl is voor iedereen dus verschillend. Voor mij is het mijn werk, omgang met mijn voedsel, omgang met mijn dieren en overleden dierbaren. Maar voor iemand anders is het slechts een kaartje per dag trekken om intuïtie te ontwikkelen. En voor weer iemand anders is het alleen een kaarsje branden. Er is geen goed of fout. En zoals eerder gezegd, je levensstijl mag met je meegroeien.

Zou je graag coaching willen hebben op dit gebied? Of wil je onderzoeken waarom deze ontwaking bij jou gebeurt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven